Boeken

Verslaafd aan ons eigen gelijk

Pleidooi voor perspectivistische lenigheid

Bekruipt jou soms ook het gevoel dat je overal een mening over moet hebben? Ben je uitgekeken op steeds dezelfde discussies met collega’s en de terugkerende conflicten met je partner over het huishouden? Lijkt het je sterk dat er voor elk probleem slechts twee oplossingen zijn die lijnrecht tegenover elkaar staan?

In Verslaafd aan ons eigen gelijk stelt Kamphuis filosoferen voor als training om los te komen van onze vastgeroeste overtuigingen. Dit boek helpt je om een situatie, persoon of idee vanuit meerdere invalshoeken te bekijken. Met een verhelderende analyse, verrassend praktische tips en toegankelijke oefeningen laat Kamphuis zien hoe onze geest leniger kan worden. Een must-read voor iedereen die met minder krampachtigheid en meer nieuwsgierigheid in het leven wil staan!

Op weg naar vrijheid

Stoïcijnse teksten voor tijden van crisis

Hoe verwerk je het verlies van een geliefde? Hoe bereid je je voor op ontslag? Hoe ga je om met onrecht? Hoe leef je in eenzaamheid? Of met stress? In tijden van crisis verdwijnen soms plotsklaps veel oude zekerheden. De wereld schudt op haar grondvesten. Je voelt je kwetsbaar. Het zijn de antieke filosofische inzichten die ons de weg wijzen in hoe we moeten leven, juist nu.

Seneca, Epictetus en Marcus Aurelius zijn ‘de grote drie’ van de Stoa, de filosofische stroming waaraan wij het woord ‘stoïcijns’ ontlenen. Dat laatste wil niet zeggen dat je kil en onbewogen door het leven gaat: stoïcijnen maken zich alleen druk over de dingen waar ze invloed op hebben. Hou voor ogen dat je goed moet leven, in het hier en nu. Die overtuiging maakt ons vrij en biedt innerlijke rust.
In deze bundel verzamelde filosoof Lammert Kamphuis toegankelijke teksten van stoïcijnen gerangschikt naar problemen die wij nu nog steeds hebben: keuzestress, uitstelgedrag, drukte, verdriet, belediging, enzovoorts.

Filosofie voor een weergaloos leven

Praktische filosofie voor een betere relatie met jezelf, je medemens en de wereld

‘Het leven is als wakker worden op een podium. Het toneelstuk waarin je terecht bent gekomen is al begonnen.’  Voor het leven is er geen generale repetitie ingepland. Je hebt slechts één kans. Gelukkig zijn grote denkers je voorgegaan en kun je bij hen terecht voor wijze raad. Zo helpt Diogenes je om je authentieke zelf te zijn, Epicurus om niet te veel geld uit te geven tijdens de uitverkoop en Kant om op tijd te remmen voor een zebrapad. Maar ook minder gearriveerde denkers helpen je een handje. André Hazes daagt je uit om vrijer te worden en De Jeugd van Tegenwoordig steunt je in je verdriet.

Met dit boek laat Lammert zien dat filosofie minder onbegrijpelijk en hoogdravend is dan we denken. In 18 prikkelende thema’s toont hij hoe eeuwenoude en hedendaagse denkers je kunnen bijstaan in het alledaagse leven.

De belangrijkste vragen van nu

Erf de ogen van je kind

In Brainwash – De belangrijkste vragen van nu beredeneert een eclectische mix van denkers wat de denk- en doe-agenda voor de komende tijd moet zijn. Grote maatschappelijke thema’s worden in verbinding gebracht met kleine persoonlijke vragen om helder te krijgen wat onze mogelijkheden zijn.

Waar moeten we nu echt over nadenken? Alles om ons heen verandert, oude systemen werken niet meer en de technologische vernieuwing lijkt grenzeloos. Dit maakt ons angstig. Maar het geeft ons ook de mogelijkheid om een nieuwe koers in te zetten. Lammerts bijdrage aan deze bundel draagt de titel ‘Erf de ogen van je kind’.

Vrijgemaakt?

Dertigers over het leven in een gereformeerde zuil

Lammert is de initiator en redacteur van het boek Vrijgemaakt?, dat inmiddels al toe is aan de vierde druk. In de inleiding legt Lammert uit waarom hij vanuit zijn opvoeding in de gereformeerd-vrijgemaakte zuil op het idee kwam om dertigers te laten terugkijken op hun jeugd in deze zuil.

In het boek spreken 15 jonge mannen en vrouwen zich uit over de wereld waarin zij zijn opgegroeid: de kleine, afgeschermde wereld van de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt. Geloven zij eigenlijk nog wel? En zo ja, waarin? Speelt de kerk nog een rol in hun leven? De verhalen in deze bundel zijn stuk voor stuk mooie, ingrijpende zoektochten van mensen naar zichzelf en de ander.

KLEINE SCHULE DES LEBENS

Philosophie für jede gelegenheit

FILOSOFÍA PARA UNA VIDA ÚNICA

Ideas inspiradoras de los grandes pensadores

No hay ensayo previo para la vida. Solo tienes una oportunidad. Afortunadamente, puedes consultar a grandes pensadores, como Epicuro, Kant o Diógenes, para obtener consejos sabios.Desde el momento en que te das cuenta de que la vida no es un camino de rosas, pasan por tu mente todo tipo de preguntas: ¿Dónde me encuentro? ¿Quién soy yo realmente? ¿Quiénes son los otros? ¿Por qué todos me miran y qué piensan de mí? ¿Qué se espera de mí? ¿Por qué estoy aquí? Este libro ofrece consuelo, enriquece las amistades, crea un espacio de comprensión para quienes piensan de manera diferente y te permite disfrutar de tu trabajo. Te sorprenderá lo accesible que es esta forma de filosofar y pronto estarás listo para probarla tú mismo.

Neem vrijblijvend contact op met Lammert